stukjes voor de deelnemers



Byron Papageorgiou

Jij hebt mij vaak verteld, hoe jou moeder brood bakte. Bedankt voor dat prachtige verhaal. Het bakken van een brood door een moeder is een taal, die in de hele wereld wordt begrepen.

Bakker Arend
Wat heb jij met vuurtje stoken? Waar je ook gaat wonen, daar moet weer een houtoven komen. De echte bakker, zo vertelde je, die proeft in het brood, welk hout in de oven is gestookt. Je verrijkt de wereld
met je mooie projecten.

Frits Heijting
Voor je vader. Frits, dankzij jouw meelezen, word ik volgende week niet gelijk al afgeschoten door een scheikundige broodbakker.

Mirjam Lucassen
Tijdens onze wandelingen hebben we geen gebrek aan gespreksonderwerpen. Brood, brood en brood.
Jouw bijdrage aan het boek is een hart onder de riem voor de thuisbakkers. Je doet alles gewoon tussen de bedrijven door. En kneden, dat hoeven ze bijna niet.

De Streekbakker
Wie Jorrit ziet op de Middeleeuwse markt, die denkt: hé, deze man had 600 jaar geleden moeten leven. Nou ja, deze tijd heeft ook z’n voordelen: je maakt de mobiele houtoven vast aan de trekhaak, je rijdt waarheen je wilt, je stapt uit, zet je bakkersmuts op en daar is Jorrit de houtoven bakker.

Anne Mara Sillevis Smitt
Je woont driehoog in Amsterdam, je teelt kruiden, je naait zelf je kleren, bakt brood, maalt het graan. Zelf zeg je het veel mooier: ‘Ik ben een boerenvrouw midden in de stad.’

Patrick Feijen
Broodbakken is voor jou: een reis maken. Sterker nog: je bent bang voor het moment dat je perfect brood kunt bakken. Wat heb ik dan nog te ontdekken?

Leo Heijne
Je bent de zuurdesemtovenaar van het hoge Noorden. Ik vroeg je: wat is goed zuurdesem? Je zei: ´Kom maar mee. Kijk. Je trekt de bovenkant open en je steekt je neus er in. Fris prikkelend aan je neus. En dat vasthouden´.

René van der Veer
Je moeder bakte zelf brood. Jij ging ook zelf brood bakken. Je moeder had een boek voor jou gekocht, van een bakkersopleiding, uit 1960. Je staat nu zelf in dit boek. En op mijn beurt kijk ik weer uit naar jouw boek.

Ton IJsseldijk
Soms zie je een film en je snapt ineens: dat wil ik. Jij zag Le Boulanger de Valorgue, met Fernandel als bakker. De bakspieker is er gekomen. Die eerste keer dat je de oven aansteekt en dat alles klopt.

Bas en Joep Gommans
Het kwartje WAS al gevallen: we moeten terug naar de basis. Er kwam een Franse bakker in dienst. Et voilà. Laat dat honderdjarige bestaan maar komen.

Hans Som
Veel en veel meer water in het deeg. Minder gist, meer desem of poolish. Dat wordt heel heel mooi brood. En toch, ach, zo’n wit tijgerbolletje van vroeger, recht uit de oven.

Bert Wiltink
Brood is communicatie. Jij wilt heel Nederland graag weer aan de papieren broodzak en aan het broodmes hebben. Je bent geboren in 1959, dus je hebt nog een jaar of tien te gaan. We zijn benieuwd.

BioBakker
Edgar Grunder. Ongelooflijk. Jij gaat met de boeren zaaien en jij brengt oude rassen van de ene boer naar de andere boer en jij zet bordjes bij de akkers en je bedenkt broden van die oude granen en als chemicus denk je ineens: hee, lupinenbrood, zou dat kunnen, hup, naar de universiteit, je kent zo ongeveer alle winkeliers in Nederland en je leest een dagblad of drie, Duits, Nederlands. Ik zou gek worden van zo’n leven, zei ik. Ik niet, zei jij. Ik verveel me als ik te weinig te doen heb.

De Kiem
Gaan jullie op vakantie in Frankrijk, lekker naar de Beaujolais. Maar wat staat Peter daar te doen? Broden in te schieten. Bezweet hemd aan. Maar daarna: zitten, met een heleboel mensen, wijn drinken, stukje brood eten, allemaal bij wijnboer Marcel Lapierre.

Tim van Dalen en Issa Niemeijer
Als je dat boek maakt, dan MOET je Tim van Dalen erbij hebben, zei Martijn Meijer. Tim wilde wel, alleen: hij ging een jaartje naar Australië. Het is nog helemaal gelukt. En we hebben nog posthuum je zuurdesemles meegekregen bij Keuringsdienst van Waarde. Ook al vertaald in het Australisch, heb ik gezien. Dag Tim.
Die zuurdesemles was in de bakkerij van Issa Niemeijer. Issa poogt de smaak van het zuurdesembrood van vroeger in Zuid Frankrijk in zijn broden te vangen. Lukt goed. Ik liep na het interview met een bruine broodzak en een uit-stekend brood door Amsterdam en ik had veel sjans.

Meelmuts
Prachtig familiebedrijf. Less is more. Minder broodverbeteraar, is MEER. Terug naar af. Nee, eigenlijk niet terug naar af, maar VERDER naar af. Anne junior. Harrie junior. Wim senior. Wim junior. Alles komt goet.

Bbrood
Elke Bbrood vestiging heeft een eigen bakkerij. Uniek. Niks geen af-gebak. Gewoon het hele traject, te beginnen bij meel; te eindigen bij brood. Renée coacht en zorgt.

Jaap Klootwijk
Als een echte Klootwijk bemoei ook jij je met eten. Het moet het beste van het beste zijn en alle neuzen van alle koks moeten dezelfde kant uit staan. Dan kan het jou niet hectisch genoeg zijn. En je lijkt altijd zo´n rustige jongen...

Benoit Segonds
De mooiste omschrijving van een zuurdesem komt van jou. Zuurdesem is net als een geliefd huisdier: in het begin weet je niet hoe het reageert, langzaamaan leer je het kennen. Zo ken jij nu al jouw zuurdesems. En je laat ze heel langzaam wakker worden, als je terug komt van vakantie.

Vroeg
Bakker Mike Onasse en coach Hans Som en akkerbouwer Jan Steverink zijn drie paar handen op 1 buik. Hier zie je dat het de MENSEN zijn, die het brood maken. En niet zomaar de mensen, maar mensen, die betrokken zijn op elkaar.

Graafschap College
Richard Jansen beschouwt zijn docententaak niet als afgelopen, als de bel om 5 uur gaat. Heeft een leerling nog iets te vragen, dan neemt meester Richard alle tijd.
Voor de broden van dit boek, moesten Jesper en Marti op zondagmiddag naar school komen. En voor de fotosessie in Zaandam zei Richard: oh jongens, jullie kunnen met mij meerijden, kost jullie tenminste geen benzine. Goh. Had iedereen maar zo´n meester.
Marti Groenhof werkt bij de Driekant in Zutphen en maakt brood van goeie tarwe en van minder goede tarwe, improviseren met dat biologisch dynamische meel uit Nederland. Heel leerzaam.
Jesper Jansen werkt bij de beroemde bakker van het Grofje in Arnhem. Volkorenbroden. Platte broden. Natte broden. Gekruide broden. Wie bij van der Meijden werkt, die leert wat stadse mensen graag eten.

Henk Tap
Het boek was al zo ongeveer klaar, uitgever Ed had de teksten zo´n beetje gelezen en ineens drong het tot hem door, dat iets hem heel bekend voor kwam. Deed zijn zwager ook niet zoiets? Brood maken met zuurdesem? Ja. Dat deed zijn zwager. Henk Tap.
Daar kwam op de valreep nog een prachtbijdrage uit.

Martijn Meijer
Voor mijn broodboekje van tien jaar geleden interviewde ik jouw vader in Hoogezand. Mooi familiebedrijf. Ik herinner me de dove bakker, die in dienst was. Later kwam ik jou ineens tegen in Amsterdam, bij Hartog. Tegenwoordig ben je voorzitter van Nexus en cross je Nederland door namens je baas.
Ik heb je gevraagd, of je mij een beetje wilde volgen gedurende de wording van het boek. Dat heb je gedaan. Super bedankt. De belangrijkste tip, toen je mijn potentiële deelnemerslijst zag: paar oude bakkers eruit, die en die jonge erin. Zo gezegd, zo gedaan.

Nynke
Je poetst de spiegel op en je slaat aan het lezen. Hoe dat nou zit met die gisten in zuurdesem en allergie? Mooie vraag voor Facebook. Tzt.

Ton Bloetjes
Ton. Het zou een filmpje waard zijn, om jou bezig te zien terwijl je deze bakkers op de foto zette. Je staat gewoon te dansen met de camera. Je lokt de bakker uit de tent. Kom, nog iets dichter bij elkaar jullie, zeg je. En dan: klik. De portretten zijn een apart boek waard. O ja, en nog even overhoren: wat is dit, wat is dit, wat is dit.

Annelies van Roosmalen
Willen jullie een helder, leeg, sober boek?
Dan krijgen jullie een helder, leeg, sober boek.
Met de prachtige toets van Annelies: een blauwe balk overdwars.

Fred Teunissen
Jij kent Jos van Hezewijk en ik ken Jos van Hezewijk, soms gaat netwerken vanzelf. Zo kwam ik op jullie site terecht, uitgeverij Trophonio, en daar las ik: we zijn deze uitgeverij gestart, niet gehinderd door enig realiteitsbesef. Ik dacht: interessant. Het is een mooie reis geworden.

Ed Lute
Samen een boek maken, is een soort liefde bedrijven (platonisch dan); allebei breng je iets in en wat de ander inbrengt, breng je verder. Daar komt een mooi boek uit voort.

Privacy & Cookie Verklaring